Chituwa Jemalis Workshop
Jemali spreekt

 (citaat uit boek Zimbabwe, Huis van Steen) 

"De National Gallery is nutteloos. De mensen die daar werken lijken een hekel to hebben aan jonge kunstenaars. Er verandert daar nooit iets. Ze hebben veel geld, maar ik heb geen idee waar ze het voor gebruiken. De meeste particuliere galerieën in Harare kan je trouwens ook beter mijden. Er zijn een paar goede bij, maar de meeste worden geleid door domkoppen en oplichters."

"Ik heb altijd geprobeerd om het zonder de gevestigde kanalen te doen. Ik heb vanaf het allereerste begin, ik was toen zestien, mijn eigen steen gekocht, en zelf mijn verkoop geregeld. Het was een moeilijke weg, maar het leidt tot succes. Na mijn expositie in Den Haag kan niemand nog om mij heen. Enerzijds is men jaloers op het felt dat ik in Europa heb kunnen exposeren. Anderzijds is men ook nieuwsgierig. Nu pas wordt er voor het eerst serieus naar mijn werk gekeken. Want als mensen zo ver van huis je werk mooi vinden dan moet het toch wel wat zijn".

"Het is duidelijk dat ik me kan meten met de beste beeldhouwers van het land. Veel zogenaamde meesterbeeldhouwers zijn lui geworden, en imiteren zichzelf alleen nog maar. Ik denk nog na bij wat ik maak. Elk beeld is volstrekt uniek, met een uniek verhaal. Ook wat dat betreft ben ik blij dat ik in Nederland ben geweest. Ik heb veel nieuwe verhalen gehoord".

© Rob en Roel Rozenburg, Zimbabwe Huis van Steen