Denny Kanyembas Workshop
Denny spreekt

 (citaat uit boek Zimbabwe, Huis van Steen) 

"Beeldhouwen is eigenlijk heel onaantrekkelijk werk. Je zit de hele dag op de grond. Altijd in het stof. Je haar wordt hard als een helm. Je kleren zijn altijd vies, of scheuren kapot langs een steen. Je schoenen zijn binnen een week versleten. Beeldhouwen staat in laag aanzien. Toen ik mijn vrienden vertelde dat ik professioneel beeldhouwer wilde worden werd ik uitgelachen. Dan kwamen ze zitten kijken, met hun schone kleren en een fles Castle bier in hun hand, hoe ik steeds viezer en stoffiger werd."

"Nu lachen ze niet meer. Mijn meeste vrienden zijn werkeloos. Ze staan soms uren in de rij voor een fabrieksbaantje van een paar dagen. Tegenwoordig smeken ze me of ze mogen helpen met het afwerken en polijsten van mijn beelden. Ik geef ze soms een kans. Het zijn tenslotte mijn vrienden. Maar ze missen het inzicht, de concentratie en de werklust van een echte kunstenaar".

"Ik blijf beeldhouwer zolang ik mijn armen kan bewegen. Ik mag dan een stoffige arbeider in een overall zijn, maar ik heb altijd genoeg geld in mijn zak. En ik mag dan de hele dag op dezelfde plek zitten, ik zie de hele wereld langs me voorbij trekken. In mijn hoofd is het nooit sloom of saai".

© Rob en Roel Rozenburg, Zimbabwe Huis van Steen