Biggy Kapeta - Woman and Spirit
Biggy spreekt

(citaat uit boek Zimbabwe, Huis van Steen) 

"Ik wist als kind al dat ik kunstenaar zou worden. Ik werkte al in zeepsteen toen mijn klasgenoten nog niet eens konden tekenen. Helaas heeft het lang geduurd voordat ik echt professioneel aan de slag kon. Er moest brood op tafel komen, en als oudste in een gezin zonder moeder, moest ik daarvoor zorgen. Eerst als landarbeider, daarna als marktkoopman. Ik zat vooral in de gedroogde vis en de kleding."

"In 1985 kreeg ik mijn beeldhouwers-opleiding van mijn oom Sylvester Mubayi. Daarna werkte ik een tijdje voor een galerie in Harare, maar die betaalde zo schandalig slecht dat ik direct weer ben weggegaan. Sindsdien werk ik zelfstandig, als onafhankelijk kunstenaar, door niemand gestuurd, door niemand gecommandeerd".

"Kunst zit in je ziel. Het zit in je hart en in je geest. In je stijl, je houding, je oogopslag. Het zit overal, en het kan er overal uitkomen. Ik maak beelden - omdat die kunnen worden verkocht - maar ik ben ook dichter, schilder, zanger en verhalenverteller. Mijn tuin is mijn galerie. Ik heb er een Dare gebouwd, zo'n beschutte plek waar de oude mannen van het dorp traditioneel bijeen plachten te komen. Als ik daar zit, met wat vrienden uit de buurt, en we drinken wat, we roken wat, we praten wat, en ik kijk naar mijn favoriete beeld "Woman and her Spirit", dan ben ik perfect gelukkig. Dan wil ik nooit meer weg."

© Rob en Roel Rozenburg, Zimbabwe Huis van Steen