2
Joram Mariga speaks

(quote from book Zimbabwe, Huis van Steen - in Dutch) 

Born 1927 ~ Bohera ~ Zimbabwe

"De jonge beeldhouwers zouden meer in harde steen moeten werken, zoals ik dat zelf doe. Ze doen dat niet omdat het meer tijd kost - en voor de jeugd is tijd en geld hetzelfde. Bovendien breken ze hun gereedschap op de harde steen, en moeten ze veel meer schuurpapier gebruiken om de beelden glad to krijgen. Toch is een verschuiving naar hardere steensoorten noodzakelijk om de Zimbabweaanse beeldhouwkunst kwalitatief op het beste niveau to brengen. De National Gallery en de particuliere galerieën zouden dat moeten stimuleren. Maar dat doen ze niet".

"De jonge beeldhouwers maken teveel beelden van hoofden. Dat moet veranderen. Toekomstige generaties zullen ons anders zien als de generatie van hoofdenmakers. Of de generatie van de mensen met de kleine mondjes, die alleen maar op sap leven. De monden van veel beelden zijn zo klein als die van een mier. Maar Zimbabweanen eten sadza en vlees. Daar heb je een grote mond voor nodig".

"De Zimbabweaanse beeldhouwkunst moet zijn traditionele Shona-wortels zien to versterken. In Tengenenge werken tegenwoordig alleen nog maar buitenlanders. En de jury van de National Heritage exhibition van de National Gallery zit ook vol buitenlanders, die niets begrijpen van onze beeldhouwkunst. Ik doe zelf al jaren niet meer."

© Rob en Roel Rozenburg, Zimbabwe Huis van Steen