3
Nicolas Mukomberanwa speaks

(quote from book Zimbabwe, Huis van Steen - in Dutch) 

 

Born 1940 ~ Buhera ~ Zimbabwe

"Ik beschouw mezelf niet als een typisch Zimbabweaanse kunstenaar. Ik spreek niet over mijn cultuur. Ik spreek slechts over mijn gevoelens en angsten als mens, als bewoner van deze aardbol. Naar mijn mening wordt mijn werk daardoor politiek van aard. Dan heb ik het niet over sterke politieke statements. Als ik een beeld maak van een man die zijn geldstukken vastklemt en ik noem het beeld "Hebzucht", dan kan iedereen daar van denken wat hij wil. Maar voor mij persoonlijk is het een politiek beeld".

"Jonge kunstenaars zouden beter moeten worden beschermd. Er is een gigantische economische crisis in dit land. Jonge beeldhouwers voeren een keiharde overlevingsstrijd. Ze moeten heel hard werken en veel produceren. In het algemeen zijn ze technisch zeer vaardig. Als ze dan zien wat mijn werk opbrengt, dan is het niet vreemd dat ze mijn stijl proberen te imiteren. En soms met heel aardig resultaat. Wie ben ik om dat af to keuren? Ik zou willen dat het anders was, maar ik begrijp het".

"Soms zou ik graag eens een tijdje geen kopers aan de deur willen heb ben. Ik wil tussen mijn eigen werk kunnen leven. Daarom werk ik nu aan een extreem groot beeld. Het is zo groot dat het met geen mogelijkheid valt to vervoeren. Ik denk dat ik het altijd bij me kan houden."

© Rob en Roel Rozenburg, Zimbabwe Huis van Steen